Разградски ученици посетиха съседна Турция по европроект

В рамките на проект „STEAM - Powered Education”, финансиран от Програма “Еразъм +” на ЕС, възпитаници на ОУ „Н. Й. Вапцаров”, ОУ „Ив. С. Тургенев”, ОУ „Хр. Ботев”, ОУ „Н. Икономов” и ПГПЧЕ „Екзарх Йосиф” от областния град посетиха град Назилли, област Айдън в Република Турция.

Визитата се състоя под ръководството на „Къщичката на чудесата” Каанланд ЕООД и Езиков център „Свят”, с проектни ръководители Айтен Кязимова и Илина Иванова.

Каанланд ЕООД е водещата организация по проекта, а партньорите са от Република Турция и Република Сърбия.

Бюджетът на проекта е в размер на 60 000 евро, а дейностите по него ще се изпълняват в продължение на 18 месеца.

Темата на проекта е съвременните образователни подходи в обучението чрез STEAM/STEM, които включват наука, технологии, инженерство, изкуство и математика.

Престоят на гостите в южната ни съседка бе едноседмичен, а поводът - участие в първата мобилност. Участниците се включиха в уъркшоп по Роботика и Коудинг, и участваха в математическо състезание в Музея на Математиката в град Шириндже. Запознаха се още със създаването на мелодия на песен чрез Коудинг и 3D принтиране на малки фигури.

Най-атрактивна част от мобилността бе посещението на известните туристически обекти Памуккале, Храмът на Афродита и курорта Кушадасъ, където гостите потопиха крака във водите на Егейско море.

Учениците споделят, че са най-впечатлени от културата на южната ни съседка и обяда „по турски” в планинския комплекс Беленова.

През март догодина Каанланд ЕООД и Езиков център „Свят” от своя страна ще посрещнат своите партньори в Разград.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.