Съвместната българо-румънска земеделска група заседава в Завет

Редовното заседание на Съвместната българо-румънска земеделска работна група (СБРЗРГ) се проведе в град Завет. Това стана по предложение и със съдействието на Областна администрация Разград.

Домакин на събитието бе производителят и износител на машини за модерно земеделие „Раломекс” АД, бенефициент на средства по множество европроекти.

СБРЗРГ представлява механизъм за трансгранично сътрудничество между български и румънски институции и производители в сферата на земеделието. Инициативата има вече 12-годишни традиции. Функционира с подкрепата на Асоциация „Еврорегион Данубиус” – водеща организация в сферата на трансграничното сътрудничество, в която Област Разград възстанови своето членство преди месеци.

Участие в заседанието взеха областните управители на Разград и Русе Драгомир Златев и Анатоли Станев, заместник-председателят на Окръжния съвет в Гюргево и председател на СБРЗРГ Кристиян Анкулеску, кметът на община Завет Ахтер Велиев, ръководители на териториални структури на Министерството на земеделието и храните в двете области, както и на подобни институции и организации от окръг Гюргево,  представители на Съюза на дунавските овощари, управителят на Областен информационен център (ОИЦ) - Разград Юлиян Данаилов и други заинтересовани страни от двете страни на река Дунав.

Драгомир Златев приветства участниците в работната среща и подчерта, че форумът се е утвърдил като ефективен инструмент за създаване на нови контакти между фермери и производители на селскостопанска техника от България и Румъния, както и за обмен на добри практики на регионално и национално ниво.

Директорът на дирекция в Разградската Областна управа Светлин Симеонов запозна участниците с напредъка по изпълнението на трансграничен проект, чрез който се реставрират русенски и румънски християнски храмове.

Обсъдени бяха възможностите за европейско финансиране на земеделието и животновъдството в средносрочен период, с хоризонт до 2030-та година.

Главният инженер на „Раломекс” АД Рашид Узунов представи историята и продуктовата гама на дружеството. Изведе като конкурентни предимства на компанията иновационната дейност и собствения инженеринг. Подчерта, че предприятието има представителство и в Гюргево, а произвежданите в завода машини се радват на голям интерес в съседна Румъния.

Присъстващите се запознаха с производствения процес, осъществяван от модерните машини, голяма част от които са закупени в рамките на над 10 успешно изпълнени проекта от фирмата, финансирани от европейски програми след 2007-ма година.

Особен интерес предизвика изграждащата се фотоволтаична електроцентрала, която е пред пуск и ще осигурява целогодишно електроенергията за предприятието. Силно впечатление направи и Музея на плуга, създаден в двора му.

Изпълнителният директор на Асоциация „Еврорегион Данубиус” Лили Ганчева определи срещата като много интересна и ползотворна. Тя благодари на Областната управа и на фирмата – домакин за добрата организация.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.