Община Кубрат стартира проекта за топъл обяд на нуждаещи се жители

Местната управа започна да изпълнява дейностите по проект „Топъл обяд в община Кубрат”, финансиран от Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021 - 2027 г.

Във връзка с реализирането на проектната дейност „Определяне на целевите групи” вече се приемат заявления на кандидат-потребители, които са:

1. Граждани и семейства без доходи или с ниски такива, възрастни семейства пенсионери и самотно живеещи такива, които имат ниски доходи и не получават подкрепа от близките си.

2. Лица, обект на социално подпомагане, вкл. и такива, които са в невъзможност да задоволят основните си жизнени потребности и за тях е установена нужда от ежедневна допълнителна подкрепа.

3. Граждани с ниски доходи, които поради налични увреждания или здравословни ограничения са със затруднено или невъзможно самообслужване, в това число самотни хора с трайни увреждания с ниски лични доходи от пенсия, за които няма подходящ кандидат за асистент по механизма лична помощ.

4. Лица, които поради инцидентни обстоятелства са в затруднена и уязвима ситуация и за тях е установена нужда от този вид подпомагане.

5. Скитащи и бездомни лица.

Към заявлението трябва да се приложат следните документи:

• документ за самоличност (за справка); за дете – удостоверение за раждане (копие);

• документ за самоличност на законния представител – родител, настойник, попечител (за справка);

• експертно решение на ТЕЛК/ НЕЛК (копие);

• попълнени декларации за разкриване на данъчна и осигурителна информация за пълнолетните членове в семейство.

Принадлежността на лицата към допустимите целеви групи ще се потвърждава от Дирекция „Социално подпомагане” в града.

Необходимите документи се получават в административната сграда на Общинско предприятие  „Социални услуги” Кубрат, ул. „Страцин” № 2, ет. 3, стая № 5.

Справки и консултации могат да се правят на тел.: 0894 657 488.

Безплатната храна ще бъде осигурена на 350 нуждаещи се от всички населени места в общината. Тя ще се приготвя в кухните на домашните социални патронажи в град Кубрат и в село Севар.

Обядът включващ супа, основно ястие, хляб и поне веднъж седмично десерт, ще бъде разнасян по домовете на потребителите, а желаещите могат да си получат храната и на място. 

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.