МИГ Завет - Кубрат подготвя прием на проекти за инвестиции в земеделски стопанства

Местна инициативна група (МИГ) Завет – Кубрат готви прием по по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Стратегията Водено от общностите местно развитие. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г.

Допустими кандидати по процедурата са:

1. Регистрирани земеделски стопани, чийто минимален стандартен производствен обем (СПО) на земеделското им стопанство е по-голям от левовата равностойност на 8000 евро.

2. Юридически лица, които могат да докажат доход от земеделска дейност и/или участие и подпомагане по схемата за единно плащане на площ.

3. Признати групи производители на земеделски продукти, одобрени за финансова помощ по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители” от ПРСР 2014-2020 г.

4. За подпомагане само на проекти за колективни инвестиции могат да кандидатстват и юридически лица, регистрирани по Търговския закон и/или Закона за кооперациите, които включват най-малко 6 лица и са извън посочените по-горе.

5. Кандидатите трябва да имат седалище или съответно постоянен адрес за физическите лица на територията на общините Завет или Кубрат.

6. Кандидатите трябва да представят бизнес план, доказващ подобряване дейността на земеделското стопанство чрез прилагане на планираните инвестиции и дейности.

7. Критериите за допустимост по отношение на минимален СПО от 8000 евро и доказване на доход от земеделска дейност за юридическите лица не се прилагат за кандидати с проекти в селски райони, създадени до 1 година преди кандидатстването за проекти с инвестиции в секторите „Животновъдство”, „Плодове и зеленчуци”, производство на етерично-маслени,  медицински и технически култури.

Сред възможните за финансиране дейности са: внедряване на нови продукти, процеси и технологии,  обновяване на активите, насърчаване на сътрудничеството, опазване компонентите на околната среда, повишаване енергийната ефективност в земеделските стопанства, производство на биологични земеделски продукти и др.

Периодът за подаване на проектните предложения ще бъде от 1 ноември до 30 декември 2022 г.

Бюджетът на приема е 413 049.06 лева.

Интензитетът на подпомагане варира от 50% до 90% от допустимите разходи, в зависимост от кандидата и проекта.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 4 889.50 лева, а максималният – 97 790 лева.

Подаването на проектните предложения ще става по електронен път чрез Информационната система ИСУН 2020.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.