Пълнолетни с увреждания получават подкрепа по европроект в Исперих

При голям интерес продължава предоставянето на услугите в Дневен център за подкрепа на лица с увреждания, вкл. с множествени увреждания в гр. Исперих. Той е  създаден през есента на 2021 г. по проект на община Исперих. Финансирането е от ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020 г. по Приоритетна ос „Намаляване на бедността и насърчаване на социалното включване“, процедура BG05M9OP001-2.061 „Подкрепа за лицата с увреждания - Компонент 2“.

Основната цел на проекта е да се осигури качествена грижа за лица с тежки множествени увреждания, чрез предоставяне на интегрирани услуги с иновативен характер в Център за подкрепа на лица с увреждания и техните семейства, включително с тежки множествени увреждания в общината. Това е първият център на територията, насочен към пълнолетни граждани над 18 години.

Вече 11 месеца хора с увреждания и техните семейства получават специализирана подкрепа, според своите нужди. Центърът е с капацитет за 30 потребители и предоставя комплекс от интегрирани здравно-социални услуги за лица с различни форми на увреждания - физически, сензорни и умствени:

  • дневни и почасови услуги, базирани на индивидуалните потребности на ползвателите и комбинирани, според конкретните им нужди – помощ за ежедневни дейности, самообслужване, подкрепа при работа с институции, социална интеграция, здравно и психологическо консултиране, трудо- и арт- терапии и др.
  • мобилна работа и грижа в домашна среда, вкл. не само информационно-консултативна дейност, а и подкрепа за социално включване и взаимодействие - работа с институции, планиране на ежедневието, професионална и рехабилитационна подкрепа, насърчаване на социално-икономическата активност, психологическа помощ и др.
  • осигуряване на терапевтична и специализирана помощ за целевата група, вкл. рехабилитационна и кинезитерапевтична дейност.
  • осигуряване на подкрепа за семействата, полагащи грижи за лица с увреждания -  насочена към предоставяне на заместваща грижа в Центъра, за период до 14 дни, при 24/7 режим на предоставяне.

До момента 35 граждани са ползвали услугата „дневни и почасови грижи“, 69 души  „мобилни услуги в домашна среда“ и 1 лице услугата „заместваща грижа“.

Очаква се след приключване на проектните дейности услугите да се предоставят, вече като държавно делегирана дейност. 

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.