CodeWeek се проведе в партньорство с ОИЦ - Разград

При голям интерес в град Разград се проведе събитие от инициативата Европейска седмица на програмирането (CodeWeek), която се реализира в периода от 8 до 23 октомври 2022 г. в цяла Европа. Основната цел е да представи програмирането и цифровата грамотност на всички по забавен и развлекателен начин.

Тя е стартирана през 2013-та от експертната група на младите съветници към Програмата в областта на цифровите технологии за Европа. Европейската комисия подпомага Европейската седмица на програмирането като част от своята стратегия за единен цифров пазар. В Плана за действие за цифрово образование ЕК насърчава специално училищата да се присъединят към инициативата.

Организатор на събитието бе създадената наскоро организация „Дигитално общество Разград”, която провежда безплатни курсове по програмиране, с цел да подготви участниците за започване на работа в ИТ сферата.

Двудневното събитие, съдържащо лекции и практически занимания по едни от най-иновативните теми в информационната среда, се състоя на 15 и 16 октомври в гр. Разград. Над 100 участници от различни възрасти се срещнаха с професионалисти практици от ИТ сферата, които споделиха своя опит. Сред присъстващите имаше ученици, работещи в администрацията и специалисти от различни отрасли с интереси в дигиталната сфера.

Всеки участник избра един от 7-те обучителни модула: Въведение в изкуствения интелект, Основи на програмирането с Java, Програмиране и обработка на плащания с дебитна карта. Сигурност, Everyday Web with Javascript, Автоматизация на скучните неща с Python, Въведение в блокчейн, Онлайн маркетинг и реклама.

CodeWeek се проведе в партньорство с Областен информационен център (ОИЦ) - Разград. ОИЦ - Разград подкрепя подобни инициативи, допринасящи за престижна и добре платена професионална реализация на млади хора от Лудогорието. Изграждането на такива местни специалисти подпомага процесите на дигитализация и повишава конкурентоспособността на стопанския сектор в региона.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.