ОИЦ - Разград се включи в работна среща на общините с МТСП

Областна администрация Разград организира онлайн работна среща на представители на общинските управи от областта с експерт от Министерството на труда и социалната политика (МТСП).

Събитието бе свързано с предстоящото финансиране на включени в утвърдената Областна карта на планираните нови социални услуги в Лудогорието, които ще са 20 на брой.

В събитието участваха директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” Татяна Костова, директорът на дирекция в Областната управа Светлин Симеонов,  заместник-кмета на община Разград Хабибе Расим, отговарящи за социалните услуги общински и областни служители, и експертът в Областен информационен център (ОИЦ) – Разград Бехидже Ахмедова.

Срещата откри заместник - областният управител Найден Късов.

Началникът на отдел „Програми за социално включване” в Дирекция „Социално включване” в МТСП Илиян Саралиев представи полезна информация относно предстоящите възможности за кандидатстване по европрограмите за периода 2021-2027 г. и по Националния план за възстановяване и устойчивост. Той оповести, че до края на 2022 г. по НПВУ ще бъдат отворени три процедури за прием на проекти за социални услуги на обща стойност 753 милиона лева.

Процедурите са с наименования „Реформиране на домове за стари хора”, „Повишаване енергийната ефективност на съществуващи социални услуги” и „Разкриване на нови социални услуги”. Новите социални услуги ще бъдат Центрове за социална рехабилитация и интеграция, Дневни центрове за лица с увреждания, Центрове за грижа за пълнолетни лица с психични разстройства, Центрове за грижа за пълнолетни лица с физически увреждания и Центрове за грижа за пълнолетни лица с деменция.

За разкриване на останалите социални услуги, включени в предварителното картиране по Програма „Развитие на регионите” 2021-2027 са предвидени 185 милиона лева. Такива социални услуги са за изграждане на Центрове за кризисно настаняване, Центрове за резидентна грижа за лица в надтрудоспособна възраст без увреждания и др.

По Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. ще бъдат финансирани т. нар. „меки мерки” за обучения, супервизии на персонала и издръжка на услугата в период от две години, след което всички нови социални услуги ще станат държавно делегирана дейност.

Бенефициенти по процедурите ще са общините на територията на страната. Стана ясно, че МТСП ще съдейства с предоставяне на типови технически проекти за тях, тръжни документи и др.

Социалните услуги от предварителното картиране предстои да бъдат включени в Национална карта на социалните услуги, която се очаква да бъде приета с решение на Министерския съвет.

В края на срещата Найден Късов благодари на представителя на МТСП за актуалната, полезна и изчерпателна информация. Призова общините да започнат активна работа по подготовка на проектни предложения, за да разкрият заложените в Областната карта социални услуги и да отговорят на потребностите на жителите в Лудогорието. Припомни, че Областна администрация Разград ще съдейства за организиране на периодични разяснителни срещи с експерти от МТСП.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.