ОИЦ-ВАРНА ДОМАКИНСТВА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ ПО ПРОЕКТ ПО ОП „ДОБРО УПРАВЛЕНИЕ“ 2014-2020 г.

Жителите на Аксаково ще имат възможността да се включат в управлението на общината чрез реализацията на проекта „Повишаване ролята и отговорностите на гражданите в демократичното развитие на местно ниво в Община Аксаково“, който бе представен в Областен информационен център-Варна. Проектът се финансира от ОП „Добро управление“ 2014-2020 г. Общият му бюджет е 59 078, 25 лева. Бенефициент е Сдружение „Форум гражданско общество“. Партньор е Община Аксаково.

Основната цел на проекта е повишаване на гражданското участие при определяне на обществените нужди и начините на тяхното задоволяване на местно и регионално ниво за постигане на отговорно и открито управление. Това изисква гражданите да имат възможността да участват в работата на местните и държавни органи и институции и да влияят при вземането на решения, изработването и изпълнението на политики, стратегически документи, закони и други нормативни актове, за да се постига максимална съгласуваност и консенсус между тях и държавата по различни теми.

По проекта ще бъдат направени анализи, проучвания и оценки, свързани с подобряване на гражданското участие в процесите на формулиране, изпълнение и мониторинг на политики за местно развитие. Ще бъдат обхванати 120 жители на Община Аксаково, които ще дадат мнение за работата на местната администрация. На базата на получените резултати ще бъдат изготвени препоръки към нея, за да се подобрят услугите и взаимодействието с гражданите. Част от дейностите по проекта е и заснемането на филм за функционирането на местната власт.

В резултат от неговото изпълнение се очаква да се повиши взаимодействието между администрацията, жителите на общината и бизнеса и да се стимулира гражданската активност.

Проектът е стартирал на 14.07.2022 г. и ще продължи до 14.09.2023 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна