ОИЦ – Разград се включи в информационна среща на Министeрството на иновациите и растежа 

Министърът на иновациите и растежа Александър Пулев, заедно с Областния управител Драгомир Златев, проведоха информационна среща в Разград в края на миналата седмица.

Събитието е част от осъществяващата се обиколка в страната за популяризиране възможностите за бизнеса по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), както и по новите програми „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” и „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация” за периода 2021-2027 г.

С министър Пулев бяха и началникът на кабинета му Красимир Якимов и Калин Маринов, заместник-директор на Главна дирекция „Европейски фондове за конкурентоспособност” (ГД ЕФК) към Министерството на иновациите и разстежа (МИР) - Управляващ орган на двете нови програми.

В събитието участваха представители на местния бизнес, работодателските организации, областната управа и общините, управителят на Областен информационен център (ОИЦ) - Разград Юлиян Данаилов, граждани и медии.

Министър Пулев съобщи, че от Разградска област са подадени общо 25 проектни предложения за над 14 млн. лева по първата отворена процедура „Технологична модернизация” от НПВУ. Процедурата е приключила с над 2 500 подадени проекта за над 1 млрд. лева при очаквани около 1200-1300 предложения.

Стана ясно, че до края на годината българският бизнес ще може да кандидаства за 600 млн. лева по четири процедури от НПВУ, а от началото на следващата година по двете европрограми ще бъдат достъпни общо над 5 млрд. лева.

Интересът към процедурите по НПВУ е сериозен. Това показва и броят на кандидатствалите до момента по втората отворена процедура „ИКТ решения и киберсигурност” от НПВУ на стойност 30,6 млн. лeва. Досега са подадени близо 4500 проектни предложения за над 85 млн. лева. Кандидатстването за финансиране за изработка на онлайн магазини, създаване на мобилни приложения, уебсайтове, за дигитален маркетинг, киберсигурност и др. приключва на 19 декември т.г.

Още по-голям интерес от страна на фирмите се очаква към предстоящата за отваряне процедура за „ВЕИ и батерии за локално съхранение на енергия” за 200 млн. лева, която ще помогне на българските малки и средни фирми да станат енергийно независими.

В момента за обществено обсъждане е обявена и процедурата за развойни дейности и интелектуална собственост за близо 120 млн. лева.

Министър Пулев припомни, че новата Програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията” 2021-2027, с бюджет от 3 млрд. лева е вече одобрена от ЕК, като се очаква до дни да бъде одобрена и Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация”, с бюджет от 2.14 млрд. лева. Тя е нова за България и ще финансира дигитални решения и научни разработки както за бизнеса, така и за публичните организации.

Калин Маринов представи в детайли предстоящите процедури от НПВУ и по европрограмите до края на първото тримесечие на 2023 година. „В Управляващият орган работим усилено, за да може по възможно най-бързия начин средствата по мерките да достигнат до бизнеса. С всяка следваща процедура се опитваме да облекчим административната тежест и кандидатстването да бъде още по-лесно”, добави той.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.