ОИЦ - Разград се срещна с ученици от Езиковата гимназия в града

Екипът на Областен информационен център (ОИЦ) – Разград проведе информационна среща с десетокласници, техни преподаватели и ръководството на Профилирана гимназия с преподаване на чужди езици (ПГПЧЕ) „Екзарх Йосиф” в града.

Събитието се състоя в рамките на тазгодишната обща кампания на Мрежата от ОИЦ, посветена на програмите на България, съфинансирани от ЕС за периода 2021 - 2027 г.

Управителят на ОИЦ - Разград Юлиян Данаилов представи новите програми 2021-2027 г., поставяйки акцент върху Програма „Образование”. Стана ясно, че тя е един от основните инструменти за подкрепа на реформите на образователната система в страната. Нейният бюджет е близо 1,9 млрд. лева, който се формира от Европейския социален фонд + и от държавния бюджет.

Чрез Програма „Образование” ще бъдат подкрепени дейности за насърчаване на равния достъп на всички деца и ученици до качествено и приобщаващо образование. В нея са разписани мерки за въздействие върху уязвимите и маргинализирани общности с цел намаляване на техния процент от отпадане от училище.

Програмата предвижда широко въвеждане на дигиталното образователно съдържание, повишаване на дигиталните компетенции и умения на педагогическите специалисти, учениците и родителите. Чрез нея ще се въведат иновативни учебни програми и съдържание, ще се подкрепя изявата на талантите на учениците.

Целта на Програмата е подобряване на връзката на образованието с потребностите на пазара на труда и инвестиране в модернизиране на системите на дуалното обучение.

Тя ще има участие в подхода Интегрирани териториални инвестиции (ИТИ). По него ще се изпълняват партньорски проекти между образователни институции, неправителствени организации, общини, бизнеса и др.

Експертът на ОИЦ – Разград Емил Чанков, представи възможностите по Програма „Еразъм+”, Европейският корпус за солидарност и други действия и платформи на ЕС, които са насочени към младите хора и образователната общност – Европейския младежки портал, DiscoverEU, Europass, eTwinning, EURES и други.

Стана ясно, че те дават възможност за мобилност в друга европейска страна на учители и ученици, споделяне на иновативни педагогически практики, насърчават междукултурното разбирателство и изучаването на чужди езици.

Последва дискусия, зададени бяха въпроси, на които беше отговорено изчерпателно.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.