Проведе се  пресконференция по европроект на Община Исперих

Местната управа на Лудогорската община проведе пресконференция по проект „Ревитализиране на обекти за представяне на културно-историческото наследство на община Исперих”. Проектът се осъществява в партньорство с Историческия музей в града, финансирането е от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. 

В събитието участваха ръководители и експерти от местната власт, партньора по проекта, управителят на Областния информационен център (ОИЦ) - Разград Юлиян Данаилов, граждани и медии.

Бюджетът за реализране на инвестицията е в размер на 302 хил. евро.

Целта е повишаване ролята на културата и културното наследство за местното развитие чрез насърчаване заетостта, социалното приобщаване и културното предприемачество, развитие на управленски капацитет в прилагане на иновативни технологии за представяне на богатото културно наследство на община Исперих.

Директорът на музея Емилия Германова представи дейностите, в рамките на които се предвижда ревитализиране на два обекта за представяне на културни ценности от фондовете на Исторически музей Исперих – Художествената галерия и Залата за временни експозиции.

Ще бъдат обособени временна археологическа експозиция, която да представи за първи път част от намереното през 2012 г. на територията на резервата златно съкровище и постоянна художествена изложба с творби, съхранявани във фонда на музея.

Ще се осъществи обучение на екипа по проекта и на музейните специалисти за усвояване на добри практики за привличане на публика в музеи и галерии, предприемачество в областта на културата, маркетинг на продукти и услуги в областта на културното наследство и обучение на представители на целевите групи.

Проектните дейности ще се изпълняват почти до края на март 2024 година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.