ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ДИСКУСИЯ, ПОСВЕТЕНА НА РАЗВИТИЕТО НА СЕЛСКИТЕ РАЙОНИ

По покана на Икономическия университет в морската столица и лично на ръководителя на катедра „Аграрна икономика“ – доц. д-р Мария Станимирова, Областният информационен център-Варна се включи в дискусия, посветена на развитието на селските райони. Събитието е част от активностите по проект, финансиран от Фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката. Водеща организация е Стопанска академия „Д. А. Ценов“ - Свищов, а партньори са ИУ - Варна и УНСС - София. Проектът е свързан с изследване на селските територии в България в условията на трансформираща се към устойчивост икономика. Неговата основна цел е да анализира състоянието и да идентифицира конкретни препоръки за стимулиране на тяхното развитие.

По време на срещата, в която се включиха неправителствени организации, представители на администрацията и бизнеса в селските територии, на университети и местни инициативни групи, земеделски производители и студенти, бяха обменени идеи по въпросите, касаещи трансформирането на селските райони към по-добра среда за живот и развитие на бизнес.

„В настоящия програмен период 2021-2027 г. местните инициативни групи ще бъдат двойно повече в сравнение с предходния, което ще доведе до по-добро покритие на селските територии. МИГ ще бъдат многофондови и ще финансират със средства по различни програми, което ще даде възможност на бизнеса да се развива и ще гарантира по-голям ефект на местно ниво“, заяви управителят на ОИЦ-Варна д-р Виктория Николова. Тя подчерта, че особено важно е кооперирането на малките земеделски производители на териториален принцип по подобие на клъстерите в бизнеса. По този начин те могат да работят по големи поръчки и да развиват успешно съответния регион.

Участниците в срещата се обединиха около мнението, че сдружаването на земеделците и сътрудничеството с техните партньори е основният фактор за развитие на селските райони. Беше изтъкната и работата на ОИЦ-Варна в полза на земеделските производители и ролята на центъра в надеждното и навременно информиране за начините за финансиране на бизнеса с подкрепата на европейските фондове.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна