С ЕВРОПЕЙСКО ФИНАНСИРАНЕ РАЗШИРЯВАТ МРЕЖАТА ОТ СОЦИАЛНИ И ЗДРАВНИ УСЛУГИ ЗА ДЕЦА ВЪВ ВАРНА

Общинските съветници от Постоянната комисия „Европейски въпроси и международно сътрудничество“ дадоха положително становище, а колегите им от ПК „Финанси и бюджет“ дадоха съгласие Община Варна да подаде проектно предложение по процедура „Бъдеще за децата“ по Програма „Развитие на човешките ресурси“ 2021 – 2027 г., с което да бъдат разширени социалните и здравни услуги за деца.

Общият бюджет на операция „Бъдеще за децата“ е 81 млн. лв., а за Варна той е в размер до 391 хил. лева. Мярката ще се реализира основно в три направления – продължаване, подкрепа и развитие на услугите за ранно детско развитие; здравна профилактика, превенция и промоция на здравето; обучения на служителите на доставчиците на социални услуги за деца. Във фокуса ще бъдат бездомните деца, децата с увреждания, децата на бежанци и мигранти, подрастващи в несигурна семейна среда и всички деца и техните семейства, които имат нужда от подкрепа.

Проектното предложение на местната администрация ще надгради изпълнявания в момента проект „Общностен център за деца и семейства“ по ОП „Развитие на човешките ресурси“ 2014-2020, който ще приключи в средата на следващата година.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна