Фермер от село Лудогорци изпълнява европроект

Ибрахим Хюсеинов от Разградското село Лудогорци изпълнява проект „Развитие на малкото стопанство чрез увеличаване на броя на отглежданите кози майки и закупуване на силози за съхранение на концентриран фураж”. Той е финансиран по подмярка 6.3 „Стартова помощ за развитието на малки стопанства” от Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.

Общата стойност на проекта е 29 337 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.

Проектните дейности предвиждат увеличаване на икономическия размер на стопанството, като се повиши броя на отглежданите кози - майки. За тази цел фермерът ще възпроизведе в стадото минимум 23 такива животни. Ще закупи 2 бр. силози по 5 тона за превенция и съхранение на концентриран фураж за нуждите на стопанството.

Ще участва в обучения за подобряване на биосигурността в стопанството и придобиване на знания и умения в селското стопанство. Ще получи консултантска услуга по подмярка 2.1.2 от ПРСР, свързана с консултантска помощ от Националната служба за съвети в земеделието.

Очаква се дейностите да приключат до края на август 2026 година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.