Община Разград подготвя пет нови проектни предложения за евросредства

Това стана ясно от последната за годината сесия на общинските съветници в областния град. Пет докладни записки получиха одобрение за кандидатстване с проектни предложения, с които да бъдат привлечени европейски средства за удовлетворяване на местни потребности.

Община Разград ще кандидатства с две предложения по Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. Едното е по процедура „Бъдеще за децата” за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги, вкл. и в домашна среда, както и други видове консултантска подкрепа с цел превенция на рисковете и изоставяне на детето, негативните тенденции, свързани с детската бедност, както и подобряване на живота в контекста на Европейската гаранция за детето. Максимално допустимата безвъзмездна помощ по процедурата е в размер на 391 166 лева.

Второто предложение е по процедура „Укрепване на общинския капацитет”. По него максимално допустимата стойност за кандидатстване е 276 360 лева.

Местната управа ще кандидатства за изграждане на Младежки център, който да се финансира от Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ). Идеята е той да се помещава в бившия Междуучилищен център в града, и в него да работят 10 човека – младежки работници, медиатори и психолог. Максималната стойност, за която може да се кандидатства е 4,3 млн. лева.

Със средства отново от НПВУ, по процедура „Модернизация на образователната среда”, местната власт иска да модернизира две разградски училища.

В ОУ „Никола Икономов” се предвижда внедряване на комбинирана система за отопление чрез генератори на топлина, използващи енергията от възобновяем източник – термопомпи, с оглед намаляване на генерираните въглеродни емисии и ограничаване на разходите за отопление, система за енергиен мениджмънт, доставка и монтаж на инсталация за оползотворяване на енергия от възобновяеми източници, на хибридна вентилационна система, топлоизолация на подпокривното пространство с минерална вата.

В ОУ „Васил Левски” ще се извърши основен ремонт, реконструкция на цялата сграда, конструктивно укрепване, мерки за енергийна ефективност, ремонт на покриви, подмяна на дограма, изграждане/подмяна на ВиК инсталации, инсталации за енергия, отопление, вентилация, охлаждане, ремонт на санитарни възли, изграждане на инсталации за използване на алтернативни източници на енергия и други строително-монтажни работи за осигуряване на цялостен обновен облик на образователната институция както отвън, така и отвътре и за спестяване на енергийни, водни и други ресурси, включително прилежащото дворно място.

И за двете училища максималната стойност на проект е 4 500 000 лева.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.