МИГ „ВЪЗХОД“ НА РАБОТНО ПОСЕЩЕНИЕ ЗА ОБМЯНА НА ОПИТ И ДОБРИ ПРАКТИКИ В ПОРТУГАЛИЯ

В края на миналата година представители на МИГ „Възход-Ветрино, Вълчи дол, Провадия“ посетиха МИГ A2S, функциониращ на територията на регион Салоя в Португалия. Визитата е проведена в изпълнение на графика на дейностите на местната инициативна група, които включват организиране и провеждане на срещи за обмяна на опит, добри практики и знания с други местни инициативни групи от страните-членки на ЕС, които също прилагат подхода „ЛИДЕР“/“ВОМР“.

Домакините са споделили техния богат опит в работата с многофондовото финансиране и са представили пред гостите реализирани иновативни проекти, предимно в сферата на туризма, подпомагане развитието на малкия бизнес, социални дейности и опазване на културното наследство.

Посещението е стартирало с работна среща за опознаване, след което са посетени обекти, подпомогнати от местната инициативна група: социален проект „Бръчки от смях“, работещ с възрастни хора с деменция; рибен пазар в Ерисейра с финансиран от МИГ проект; проект „Посетете църква“, реализиран в Църквата на милосърдието в град Ерисейра; Иновативен световен център за сърфиране в град Ерисейра; проект „5 бири и половина“ с посещение на финансирана от МИГ бирария в град Ерисейра; „Terra Viva“ в град Мафра - работилница за ръчно изработвани продукти от екологични етерични суровини; проект „Мата Пекена“ с посещение на старинното селце Igreja Nova, превърнато в туристическо селище; винарната Adega Viúva Gomes в Almoçageme с представяне на финансиран от МИГ проект, и гордостта на гр. Мафра - дворецът-конвент и кралската сграда с вградена катедрала с шест органа, обявена за част от световното наследство на ЮНЕСКО.

На раздяла екипите на двете местни инициативни групи са заявили готовност да продължат своето съвместно сътрудничество. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна