Младежи от Исперих ще повишат знанията си за климатичните промени с европроект

Сдружение с нестопанска цел „Нов полет” от село Малък Поровец в община Исперих стартира  изпълнението на проект „Младежки инициативи за екологичен преход”. Той е финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез Мярка 21 „Исперих - отворени пространства, привлекателна жизнена среда, съхранено наследство, култура, природа” на МИГ Исперих.

Бюджетът на проекта е 14 882 лева, които са изцяло безвъзмездна финансова помощ за бенефициента.

Проектът е насочен към младите хора на територията на община Исперих и целят повишаване на знанията и уменията на младежите, свързани с климатичните промени.

Проектните дейности предвиждат да бъдат създадени три клуба с екологична насоченост с 36 участници и една творческа формация с 15 участника. В рамките на проекта ще бъдат проведени Еко - арт демонстрации и Уъркшоп с рисуване върху контейнери за смет в няколко училища.

Проектът ще въведе добра европейска практика, като обучи 18 местни преподаватели за фасилитатори на учебна игра за климатичните промени и смекчаване на последиците от тези промени. Играта ще бъде представена в 9 училища от община Исперих, и се очаква в нея да се включат 180 младежи.

Заключителното събитие по проекта е Екофестивал с участие на 100 родители и деца от общината, който ще се проведе в защитена територия по НАТУРА 2000 - резерватът „Сборяново”.

В рамките на проектните дейности ще бъдат отпечатани занимателна еко - книжка за деца, тематични постери за училищата в общината, плакат и дипляна.

Разработените по проекта програми за обучения, работни текстове и анкети ще бъдат предоставени на местните училища като ресурсни материали в помощ на образователни дейности на екологични теми. Те по достъпен начин ще представят модели на приложими в ежедневието практики за осъществяване на екологичен преход към нулеви емисии, за поемане на социална отговорност от младежите, както и за опазване на околната среда, биоразнообразието и повишаване на ресурсната ефективност.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.