Културното наследство на общините Завет и Кубрат може да се популяризира с евросредства

Обявиха прием на проекти по мярка 19.2-05 „Партньорства и насърчаване на селската самобитност, традиции, култура и природа” от Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ Завет - Кубрат. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014 - 2020 г.

Мярката е насочена към развитието и популяризирането на природните ресурси и културно-историческото наследство на територията на общините Завет и Кубрат. Ще се насърчи създаването на партньорства и постигане на взаимодействие между местни организации за изпълнение на дейности в областта на: опазване и възстановяване на природните ресурси, съхраняване, приемственост и популяризиране на образци на материалното и нематериално културно наследство, организиране на тематични акции и събития, насочени към активизиране на местната общност и популяризиране на проектите. Ще бъдат подпомогнати проекти, които допринасят за съхраняването и развитието на селското природно богатство, културно наследство и укрепване на селските общности като уникален социален, природен и културен актив в населените места от територията на община Завет или община Кубрат.

Допустими кандидати по процедурата са: Община Завет и Община Кубрат, юридически лица с нестопанска цел, регистрирани по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, читалища, вписани по Закона за народните читалища и юридически лица, регистрирани по Търговския закон, Закона за кооперациите или Закона за занаятите. Кандидатите трябва да имат седалище на територията на община Завет или община Кубрат.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 17:30 часа на 28 февруари 2023 година.

Бюджетът на приема е 23 070 лева. Интензитетът помощта е от 70 до 100%, в зависимост от вида на бенефициента. 

Пълният пакет документи за кандидатстване е публикуван на следните електронни адреси:

  • интернет страницата на МИГ Завет - Кубрат www.mig-zavet-kubrat.eu
  • Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020).

Подаването на проектни предложения по процедурата става по електронен път чрез ИСУН 2020 с използването на Квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ на интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.