Гимназията по селско стопанство в Исперих изпълнява поредния европроект

През декември 2022 година Професионалната гимназия по селско стопанство „Хан Аспарух” в Исперих стартира проект „Ученически практики - 2”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОПНОИР) 2014 – 2020 г.

Проектът подкрепя допълнителното практическо обучение в реална работна среда, създаването и функционирането на учебно-тренировъчни фирми по професии и специалности с приоритетно значение за икономиката, свързани с тематичните области на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България, както и в съответствие с Интегрираните териториални стратегии за развитие на районите за планиране от ниво 2.

До момента училището е подписало договори за провеждане на практиките с единадесет фирми, земеделски кооперации и земеделски производители. Ангажирани са тридесет и седем ученици, които ще проведат 240 часова практика, като за това ще получават заплащане под формата на стипендия. Учениците са ръководени от петима гимназиални преподаватели, а от всяка фирма има осигурен по един наставник на до петима обучаеми.

В училището са създадени и две учебно-тренировъчни фирми, които пресъздават процеса на действителна работа във всяка една. В тях са ангажирани общо двадесет ученици.

Допълнителните практики на гимназистите и взаимодействието с работодателите ще повиши интереса им към обучението чрез работа. Активното сътрудничество с бизнеса ще приближи в максимална степен знанията и уменията им до изискванията на реалната работна среда. Очаква се това да улесни прехода от образование към заетост и да доведе до намаляване на младежката безработица.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.