МИГ Исперих ще подкрепя инвестиции в земеделски стопанства и през 2023 година

Местна инициативна група (МИГ) Исперих подготвя прием на проектни предложения по мярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Стратегията за Водено от общностите местно развитие. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020.

Целта на помощта по процедурата е преструктуриране и развитие на наличните материални активи в стопанствата, въвеждане на нови технологии и модернизация в производството и  развитие на сътрудничеството между земеделските стопани. Всички кандидати за подкрепа  трябва да са със седалище и адрес на регистрация на територията на община Исперих.

Могат да кандидатстват земеделски стопани, признати групи или организации на производители по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители” и получатели за колективни инвестиции.

Сред допустимите дейности са внедряване на нови продукти, процеси и технологии,  подобряване на сътрудничеството между производителите и/или преработвателите, производство на биологични земеделски продукти, разширяване на производството.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) по процедурата е 92 838,51 лева.

Интензитетът на помощта е 50% от общите допустими разходи по проекта, като може да се увеличи до 90% в зависимост от бенефициентите и заложените дейности.

Минималният и максималният размер на БФП са: 5 000 - 9 000 лева до 50 000 - 90 000 лева, в зависимост от интензитета на подкрепата.

Очакваното начало на приема е в края на месец февруари.

Проектните предложения ще се подават чрез Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България (ИСУН 2020) с използването на Квалифициран електронен подпис.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.