Община Лозница започва работа по нов социален европроект

Местната управа подписа договор за изпълнение на проект BG05SFPR002-2.001-0026-C01 „Грижа в дома в община Лозница”, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. 

Бюджетът на проекта е в размер на 368 144 лева, които са изцяло безвъзмездни средства.

В рамките на дейностите 67 възрастни и хора с увреждания от общината ще бъдат подкрепени от новата социална услуга в домашна среда.

Услугата ще се предоставя почасово на база на идентифицираните нужди на потребителите. Предвиден е широк кръг от дейности - почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и психологическа подкрепа, доставка на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, както и осигуряване на транспорт на персонала, предоставящ услугите.

Ще се извършва също заплащане на битови сметки със средства на потребителите. На хората от целевата група ще бъде предоставяна и информация относно превенция и профилактика на здравето и социално значими заболявания.

Проектът ще осигури заетост на 20 души, сред които координатор, социален работник, социален сътрудник, шофьор, медицински сестри и 14 домашни санитари. За всички тях ще бъде осигурено обучение.

Дейностите ще продължат до края на годината. Чрез тяхното изпълнение се очаква да се подобри качеството на живот и възможностите за социално включване на възрастните и хората с увреждания в общината.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.