Възпитаници на Гимназията по транспорт и строителство в Разград практикуват допълнително по европроект

Ученици от 9-ти и 10-ти класове на Професионална гимназия по транспорт и строителство „Христо Смирненски” в областния град провеждат допълнителни практики в реална работна среда. Това става в рамките на проект „Ученически практики - 2”, финансиран от Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж” (ОПНОИР) 2014 - 2020 г.

Основната цел на проекта е подкрепа на практическото обучение, организация и провеждане на ученическите практики и удостоверяване на резултатите в реална работна среда.

Гимназистите провеждат занятия във фирмите - партньори на училището. Техни наставници са служители на фирмите, които следят за тяхната безопасност и затвърждаване на усвоените знания. Целият процес на обучение се следи от учителите по професионална подготовка - инж. Марин Маринов, инж. Кремена Русева, инж. Илиян Йорданов и инж. Мирослав Тодоров.

Отработените часове под формата на допълнителна практика в реална работна среда ще бъдат заплатени на учащите се в съответствие с предвиденото финансиране в оперативната програма.

Сред очакваните резултати от проекта са: подобряване на връзките между професионалното образование и обучение и бизнеса, насърчаване на образованието в областта на инженерните, техническите и природните науки, подобряване перспективите за успешна реализация на завършилите на пазара на труда, изграждане на мрежи между професионалните училища и бизнеса, подобрени практически умения на учениците за работа в реална работна среда, както и компютърните им умения - основно изискване на информационното общество.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.