Бившият МУЦ в Разград ще става младежки център с евросредства

Междуучилищният учебен център (МУЦ) за трудово-политехническо обучение в областния град ще се превърне в Младежки център.

В МУЦ през двата програмни периода 2007-2013 г. и 2014-2020 г. са проведени много обучения и практически занимания с финансиране от двете поредни оперативни програми „Развитие на човешките ресурси”. В неговите учебни зали и работилници се квалифицираха и преквалифицираха голям брой заети и безработни жители на Лудогорието.

Сега Община Разград подготвя проектно предложение за изграждане на младежки център в града. Предвижда се той да разполага с конферентна зала с капацитет за 100 човека, компютърна зала, 5 мултифункционални зали, спален блок с 15 човека за настаняване, спортна зала, помещения за персонала, който ще обслужва центъра. Ще бъдат разкрити 10 работни места, сред които 5 младежки работници, 2-ма ромски образователни медиатори, психолог, социален работник, педагог и други подходящи специалисти за осигуряване дейностите на ученици и младежи.

Центърът ще предоставя услуги за личностно развитие, за повишаване на професионалните компетентности съгласно нуждите на пазара на труда и с фокус върху уязвимите групи, ще предоставя услуги по медиация между младите хора и публичните институции, ще работи в партньорство с училищата и РУО при реализиране на мерки за превенция на отпадането от образователната система и реинтеграцията в нея.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.