Община Разград поема краткосрочен дълг от Фонд ФЛАГ за финализиране на европроект

Това стана ясно от последното заседание на общинските съветници. Те решиха Община Разград – конкретен бенефициент и водеща община в партньорство с общините Исперих, Кубрат, Завет, Лозница, Самуил и Цар Калоян по проект „Проектиране и изграждане на компостираща инсталация и инсталация за предварително третиране на битови отпадъци за общините от РСУО Разград”, финансиран от Оперативна програма „Околна среда” (ОПОС) 2014-2020 г., да поеме краткосрочен общински дълг от „Фонд за органите на местно самоуправление в България – ФЛАГ” ЕАД, за да изпълни заключителните дейности.

Общата стойност на проекта е 13 563 028,56 лева и през март тази година се очаква той да приключи.

Съгласно изискванията за изпълнението му, преди внасяне на искане за окончателно плащане пред Управляващия орган на ОПОС, е необходимо бенефициентът да е приключил с плащанията към всички изпълнители, за които ще се иска верифициране на разходите. Така през месец март 2023 г. на Община Разград ще е необходим финансов ресурс в размер на 5 681 000 лева (в т.ч. 3 755 742. 13 лева БФП и 1 925 257.87 лева - собствено финансиране). Средствата са необходими за извършване на окончателни плащания на изпълнените проектни дейности. Тъй като тя не разполага в бюджета си със свободни оборотни средства на тази висока стойност, е необходимо осигуряване на финансиране от външен кредитор. Такъв източник е Фонд „ФЛАГ” ЕАД, създаден от Министерски съвет.

Местните парламентаристи решиха общинския краткосрочен дълг да бъде погасен до 12 месеца, считано от датата на подписване на договора за кредит.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.