Музикалният дом в Разград се сдоби с Разрешение за строеж и ще се ремонтира по проект

След положителното становище на Министерството на културата за проект „Конструктивно укрепване, ремонт на покрив и фасади на сграда „Музикален дом”, ул. „Ст. Караджа” №1 гр. Разград”, за да се опази недвижимата културна ценност и бъдещата ѝ надеждна експлоатация, той е включен в Дейност 2.1.7.2. Ремонт и мерки за енергийна ефективност в сграден фонд „Модернизиране на читалищата в община Разград” от Плана за интегрирано развитие на общината (ПИРО) 2021-2027 г.

Собственик на сградата е Народно читалище „Развитие 1869” в областния град, а обстоятелствата, свързани с реализацията на проекта са в правомощията на Община Разград. В началото на януари тя издаде Разрешение за строеж за обекта, който предвижда конструктивно укрепване и ремонт на покрива на фасадата на сградата.

Към днешната дата е актуализирана и конструктивната част от инвестиционния проект, засягаща укрепителните стоманобетонни стени и тераси върху тях по североизточната, северозападната и югоизточната фасади на културната ценност.

„В момента в Музикалния дом се провеждат репетиции на хор „Железни струни”, както и занимания на Музикална школа „Илия Бърнев”. Няма риск за живота и здравето им”, уверява секретарят на Читалището Виолета Антонова.

Продължава и дарителската акция в подкрепа обновлението на културния обект. Вече има постъпили средства за това, но от читалището призовават местната общественост за още помощ.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.