Уязвими групи в Самуил ползват мобилна интегрирана услуга по европроект

Проект BG05SFPR002-2.001-0043-C01 „Грижа в дома в община Самуил”, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. е насочен към предоставяне на мобилна интегрирана здравно-социална услуга на възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. Очаква се тя да подобри качеството на живот и достъпа до услуги за социално включване, в отговор на комплексните потребности, включително и здравни, за преодоляване на последиците от социалното изключване и бедността.

Бенефициент е местната управа, а общата стойност на проекта е 346 165.47 лева, изцяло безвъзмездна помощ. Продължителността на дейностите е 13 месеца, очаква се те да завършат през януари 2024 година.

По проекта е нает мобилен екип, в който са включени 18 санитари, 1 координатор/диспечер на услугите и 1 медицинско лице. Екипът предоставя почасови мобилни интегрирани здравно-социални услуги по домовете и извършва доставка (с техни средства) на храна, хранителни продукти и продукти от първа необходимост, заплащане на битови сметки, заявяване и получаване на неотложни административни и битови услуги на най-малко 63-ма потребители.

Услугите се предоставят почасово, на базата на идентифицираните нужди на хората от целевата група, в резултат на извършена оценка на индивидуалните потребности и подбор в рамките на 12 месеца.

Проектът подпомага осигуряването на подходяща социална закрила, преодоляване на социалното изключване, подобрява достъпа до административни и други услуги и  способства социалното приобщаване.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.