Подкрепа в домашна среда получават възрастни и хора с увреждания в Цар Калоян

 

Местната управа подписа договор за изпълнението на проект BG05SFPR002-2.001-0136-C01 „Грижа в дома в община Цар Калоян”, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. Целта на проекта е подкрепа в домашна среда на лица с увреждания и възрастни хора, зависими от грижа. Проектните дейности ще започнат през март тази година, а продължителността им е 13 месеца – до месец април 2024 г.

Чрез проекта ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда, включително и в пандемични ситуации, като бъдат обхванат минимум 45 представители на целевата група - възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. Общата стойност на проекта е 247 261.05 лева, изцяло безвъзмездни средства.

Предоставянето на услугите започва с индивидуална оценка на потребностите на потребителите за удовлетворяване на конкретните нужди, която ще се извърши от екипа за управление. Те включват оценка на общото физическо и психическо състояние на потенциалния потребител, способността му за справяне с ежедневни дейности, социалната му активност и интереси, взаимоотношения със семейството му и други значими хора, битовите условия на живот, допълнителни потребности, безопасност и рискове и др. Целта на извършените оценки ще бъде на всеки потребител да бъдат предложени здравни, социални и други услуги в зависимост от индивидуалните му нужди, потребности и проблеми. Грижата в дома е вид мобилна форма на социална услуга, която се фокусира върху предоставяне на грижа и подкрепа за хората в тяхната домашна среда.

Услугите ще се предоставят на база индивидуалните потребности на потребителите и ще се осъществяват по график от медицинска сестра, домашни помощници и психолог. Контрола върху спазването на графика, неговата актуализация, включването на нови лица и отпадането на други, ще бъде възложено на координатор/диспечер, който ще осъществява мониторинга върху предоставянето на услугата.

За набиране на подходящи хора за извършване на услугите, общината ще проведе конкурс за подбор и наемане на персонал на трудов договор. След сключването на договори с одобрените лица, за тях ще бъде организирано въвеждащо обучение. Предвидено е текущо провеждане на надграждащи обучения на наетите Дейността на персонала ще бъде подпомогната от осъществяването на индивидуална и/или групова супервизия със служителите.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.