ПРОВАДИЙСКО ЧИТАЛИЩЕ ЗАКУПИ НОСИИ ЗА СЪСТАВИТЕ СИ С ЕВРОПЕЙСКИ СРЕДСТВА

Читалище в провадийското село Добрина закупи носии за своите състави по проекта „Съхранените местни обичаи и фолклор - мост през векове и поколения”. Той е финансиран от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез МИГ „Възход - Ветрино, Вълчи дол, Провадия”, мярка 22 „Съхраняване, развитие и валоризиране на специфичните местни идентичности и местната култура“. Стойността на инвестицията е 25 982, 25 лв.

По проекта са изработени 32 народни носии и костюми – дамски, мъжки и детски, за фолклорните състави към Народно читалище „Васил Левски-1901“, които пресъздават уникалния за територията обичай „Камилари“. Проведена е дискусия на тема „Съхранените местни обичаи и фолклор – мост през векове и поколения”, в която са взели участие представители на читалищата от трите общини на територията на МИГ „Възход- Ветрино, Вълчи дол, Провадия”, специалисти-етнографи от Историческия музей в Провадия и Етнографския музей във Варна. Представени са обичаят „Камилари“ и новите носии и костюми, като основната цел на срещата е била да се популяризира дейността на читалищата по отношение опазването на фолклорните традиции и мястото на младите хора в този процес.

Проектът е стартирал на 28.01.2021 г. и ще приключи на 30.06.2023 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна