В село Райнино създават лешникова градина с евросредства

Получател на средствата по проект „Създаване на лешниково насаждение” е земеделският производител Тодор Василев от Исперихското село. Финансирането е от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” на Стратегията за Водено от общностите местно развитие на МИГ Исперих.

Общата стойност на проекта е 99 574 лева, от които 50% са безвъзмездна финансова помощ, а останалите – собствено участие на бенефициента.

Целта на проекта е да се подобрят и оптимизират приходите от земеделска дейност, а направените инвестиции да доведат до по-висока конкурентоспособност на земеделския производител в района.

Изпълнението на проектните дейности е започнало в края на миналата година. Те включват създаване на трайни насаждения от лешници, като ще се извършат всички необходими операции за обработка на почвата – риголване, фрезоване, подравняване, торене, дисковане и закупуване на посадъчен материал. Ще бъде доставена и монтирана и напоителна система за 65 дка земя.

Очаква се проектът да завърши в средата на 2025 година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.