По европроект предоставят интегрирани здравно-социални услуги в Кубрат

Започнаха дейностите по проект BG05SFPR002-2.001-0040-C01 „Грижа в дома в община Кубрат”, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г. Бенефициент е местната управа, а общата стойност на проекта е 620 295.05 лева, изцяло безвъзмездна помощ. Продължителността на дейностите е 14 месеца, очаква се те да завършат през февруари 2024 година.

Общински екип изготвя оценки на индивидуалните потребности на гражданите от целевата група за предоставяне на мобилни интегрирани здравно-социални услуги. Те ще бъдат извършвани почасово на възрастни с ограничения или в невъзможност за самообслужване, хора с увреждания и техните семейства.

Проектът е насочен към подкрепа за пълноценно включване в икономическия и социалния живот на не по-малко 115 възрастни в невъзможност за самообслужване и хора с увреждания. За осъществяване на дейностите е назначен мобилен екип, който ще полага грижи за одобрените от целевата група, състоящ се от 58 домашни помощници, 5 медицински лица и 4-ма координатори. За организационно-методическа подкрепа и супервизия на персонала, ангажиран с предоставянето на услугите се предвиждат обучения.

Мобилните интегрирани здравно-социални услуги имат няколко психологически цели относно възрастните хора, лицата с увреждания и членове на техните семейства:  пряка подкрепа за самостоятелен живот, психологическа и консултативна подкрепа,  подкрепа на помагащите лица (роднини, близки и др.) за намаляване на натоварването и стреса в ежедневните грижи за лицата с увреждания, превенция на социалната изолация. Психологическа подкрепа и консултиране ще бъде оказана и на персонала, ангажиран с предоставянето на услугите.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) в България.