ОИЦ - ПЛЕВЕН ПРЕДСТАВИ ПРОЕКТИТЕ В ОБЛАСТТА НА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БТА

   Управителят на Областния информационен център в Плевен, Игнат Димитров, взе участие в четвъртата местна конференция в Северозападния район на планиране, организирана от Българската телеграфна агенция (БТА). Събитието е част от проекта на Агенцията "Европа в България: Общо бъдеще", който се изпълнява с финансовата подкрепа на Европейската комисия.

   Александър Трайков, заместник-областен управител на Област Плевен, Игнат Димитров, управител на Областния информационен център – Плевен, Камелия Горненска, началник отдел в Община Плевен, Любка Александрова, кмет на Община Левски, Адриян Апостолов - директор на дирекция "Управление на собствеността и евроинтеграция" в Община Гулянци, Милен Дулев, кмет на Община Белене, Ралица Таслакова, Сдружение „Местна инициативна група“ – Плевен, Христо Таслаков, Фондация „Отворена длан“, Малинка Маринова, директор на ПГ по туризъм „Алеко Константинов“ – Плевен и Стефани Дикова, ученичка в гимназията, се срещнаха в пресклуба на БТА в Плевен и споделиха опита си. Обсъдени бяха постигнатите в област Плевен резултати, добрите практики, както и успешно изпълнените проекти от програмния период 2014 - 2020 година.

   "Целта ни е по този начин да покажем как кохезионната политика на Европейския съюз, тоест политиката на сближаване, помага на регионите да преодолеят модела "Европа на две скорости". Да покажем на хората, на обществеността, как тази политика помага на региона ни да преодолее предизвикателствата, пред които е изправен, чрез повече инвестиции в инфраструктура, достъп до услуги, образование, заетост, социално включване, здравеопазване", заяви Елина Кюркчиева, кореспондент на Агенцията в Плевен, при откриване на дискусията.

   Управителят на Областния информационен център в Плевен, обобщи в изказването си, данните за проектите в областта по оперативните програми "Иновации и конкурентоспособност", "Региони в растеж", "Развитие на човешките ресурси", "Храни", "Околна среда" и "Наука и образование за интелигентен растеж" към края на февруари 2023 г. Сключени са 1125 договора по шестте програми за близо 390 милиона лева безвъзмездна помощ. Общата стойност на проектите е малко над половин милиард лева. Със средствата са подкрепени както социални дейности, така и мерки за насърчаване на бизнеса. Игнат Димитров направи преглед на разпределението на безвъзмездното финансиране по програми, по общини, между бизнес, общини, училища и неправителствени организации.