Ученици от съседни държави са на посещение в Разград по европроект

В рамките на проект „STEAM - Powered Еducation”, финансиран от Програма „Еразъм +” на ЕС, ученици и преподаватели от учебните заведения Pamukoren Ortaokulu в Република Турция и Branko Radicevic в Република Сърбия, са на посещение в Разград.

Водещи партньори по проекта са образователната организация „Къщичката на чудесата” Каанланд и езиков център „Свят” от областния град, а ръководител на проекта е Айтен Кязимова.

Домакините посрещнаха с хляб и сол гостите в Общинския културен център. Чуждестранните партньори бяха поздравени с тематични песни и танци, а фолклорна група от Центъра за работа с деца представи традициите на нашата страна. Програмата продължи в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев”, където директорът Димитър Петров изнесе лекция за историята на лудогорския град.

Участниците се присъединиха и към шествието, организирано от Театрално-музикалния център в града по повод на Международния ден на театъра.

След приключване на официалната част гостите имаха възможността да разгледат и Археологическия резерват „Абритус”.

В рамките на едноседмичната мобилност в България превес в дейностите на участниците ще има математиката. Учениците от трите държави ще изработят релефни карти на страните си, макети на катапулт и геометрични фигури, на които ще изчисляват обема. Децата ще направят също сувенири от епоксидна смола и къщички за птички.

Предвидена е и богата културна програма, включваща екскурзии до забележителности в градовете Велико Търново, Шумен, Варна и Русе.

На галавечеря за отбелязване края на срещата в Разград, всички участници ще получат сертификати.

Досега в рамките на проекта са извършени дейности чрез съвременните образователни подходи в обучението STEAM/STEM, включващи наука, технологии, инженерство, изкуство и математика. През миналата година под ръководството на Айтен Кязимова и Илина Иванова разградски ученици посетиха училището в турския град Куюджак, където се осъществи и първата мобилност на проекта. Дейностите по нея са в областта на роботиката. В периода октомври 2022 г. - януари 2023 г. са осъществени още две виртуални мобилности. Едната е „Оur world is a machine” с организатор турското училище, а домакин на другата онлайн среща под наслов „Art in everywhere” е сръбското учебно заведение. Основните теми в тях са в областите инженерни технологии и изкуство.

Изпълнението на проекта ще завърши в през април т.г. със среща в Буяновац, Сърбия. Там участниците ще работят по дейности в областта на природните науки.

Проектът е на обща стойност 60 000 евро, а времето на изпълнение е 18 месеца.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.