В ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПРОЕКТ ОБЩИНА ВЪЛЧИ ДОЛ ЗАПОЧНА РАЗДАВАНЕТО НА КОМПОСТЕРИ ЗА БИТОВИ ОТПАДЪЦИ

В изпълнение на проекта „Чисти, разделни и екологични в Община Вълчи дол“ по ОП „Околна среда“ 2014-2020 г., във Вълчи дол  започна безплатното раздаване на пластмасови компостери за събиране и третиране на битовите отпадъци, които се генерират в домакинствата и институциите на територията на общината. Компостът може както да се ползва от семействата, така и да се предоставя на местната администрация, която ще го събира и извозва по график до определена за целта площадка. За безвъзмездно предоставяне на пластмасови компостери е необходимо да се подаде заявление по образец в Информационния център на общината.

Проектът „Чисти, разделни и екологични в Община Вълчи дол“ е на обща стойност 355 556, 08 лв. Бенефициент е Сдружение „Форум гражданско общество“, а партньор - Община Вълчи дол. С част от средствата вече е закупен камион, с който да се транспортират компостерите.

Основната цел е да се създаде и внедри нова технология за събиране и третиране на битовите отпадъци във Вълчи дол, както и да се стимулира опазването на околната среда чрез намаляване на количеството депонирани отпадъци и съответно увеличаването на дела на рециклираните. Повишаване осведомеността и общественото самосъзнание за управление на битовите отпадъци и засилване на участието на гражданите в разделното събиране на боклук също са сред целите на проекта.

Неговото изпълнение ще продължи до 24.09.2023 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна