Автоматизират птицеферма в село Киченица с евросредства

СД „Марвас - 90 - Френкеви с-ие” подписа договор за изпълнение на проект „Закупуване на системи, свързани с автоматизация на производствения процес в птицеферма и монтаж на фотоволтаична централа”. Той е подкрепен от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. чрез подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства”.

Обща стойност на инвестицията е в размер на 1 945 711.84 лева, от които 972 855.91 лева са безвъзмездна помощ, а останалите са собствено участие на бенефициента.

Проектните дейности включват закупуване на система за автоматично сортиране и пакетиране на яйца, ролков конвейер за транспортиране на яйцата от зареждащото устройство – кабина за овоскопиране, система за откриване на кръв в яйцата и пукнати такива, мултифункционален дисплей за контрол на машината, автоматична пакетираща линия с възможност за пакетиране на яйца в различни видове хартиени и пластмасови опаковки и принтираща система, позволяваща печат на яйцата спрямо категорията им,  микродозираща линия за предварително смесване на добавки и система за дозиране на готовата смес, автоматизирана система за трансфер на тор от торовия конвейер затворен тип.

Ще бъде изградена и мрежова фотоволтаична система за производство на електроенергия за нуждите на предприятието.

Очаква се проектът да завърши през първата половина на 2025 година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.