ОИЦ - Разград се включи в регионална конференция по европроект на БТА

В областния град се проведе регионална конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще”, който се изпълнява от Българската телеграфна агенция (БТА) с подкрепата на Европейската комисия.

Конференцията предостави информация на широката общественост за политиката на сближаване на ЕС, за ролята на заинтересованите страни при изпълнението на политическите ѝ приоритети, както и постигнатите резултати на местно ниво и евровъзможностите през програмен период 2021-2027 г.

Събитието се състоя в Художествена галерия „Проф. Илия Петров” в град Разград, реновирана по проект с евросредства от Оперативна програма „Регионално развитие” 2007-2013 г.

В конференцията взеха участие Областният управител Драгомир Златев, заместник-кметовете на общините: Разград - Добрин Добрев, Исперих - Аксел Кючюк, Завет - Ертан Бахар, Самуил - Севим Рамаданова и на Цар Калоян - Белгин Хюсеин, директорите на дирекции в Областна администрация Разград - Светлин Симеонов и Данаила Савова от Община Лозница, управителят на Областен информационен център (ОИЦ) - Разград Юлиян Данаилов и собственикът на фирма „Иноксис” Радомир Рашков, бенефициент на европейски средства.

Събитието откри Областният управител Драгомир Златев, отбелязвайки важната роля на всички общини в областта, и това че са направили всичко възможно европейските проекти и добрите резултати от тях да стигнат до всички жители на областта.

Представителите на областната и местните управи представиха постигнати резултати, добри практики и успешни примери от изпълнени проекти от програмен период 2014-2020 г. на своите територии.

Пред участниците във форума управителят на ОИЦ - Разград Юлиян Данаилов изнесе данни за това, че през последните 15 години в рамките на програмните периоди 2007-2013 г. и 2014-2020 г. – на територията на областта са инвестирани над 300 млн. лева европейски средства. Изтъкна необходимостта от „разумна финансова децентрализация” в страната и по-добра нова нормативна уредба, която дa доведе до балансирано развитие на отделните райони.

Ръководителят на ОИЦ-Разград призова във времето до 2030 г. да се планират и осъществяват устойчиви проекти, а не да се кандидатства „защото за това има пари сега”.

Той определи хората, които подготвят и работят по изпълнението на европроектите като национално богатство и призова техните усилия да  бъдат уважавани и насърчавани.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.