Подобряват социалните услуги в общините от Лудогорието с евросредства

Общините Разград, Исперих, Кубрат, Завет, Лозница, Цар Калоян и Самуил изпълняват проекти по процедура „Укрепване на общинския капацитет”, финансирана от Програма „Развитие на човешките ресурси” 2021-2027 г.

Общата стойност на безвъзмездната подкрепа за местните власти възлиза на 723 606 лева.

Процедурата подкрепя изпълнението на правомощията на общинските администрации по Закона за социалните услуги (ЗСУ), Закона за хората с увреждания (ЗХУ) и Закона за лична помощ (ЗЛП).

С проектните дейности се очаква да бъдат предоставяни по-ефективни, ефикасни и качествени грижи на най-уязвимите групи от населението. Стремежът е гарантиране на равен достъп до социални услуги, отговарящи на индивидуалните потребности на гражданите, както и правото на всеки на подкрепа за живот в домашна среда, и в общността.

Цели се и насърчаване на интегрирания подход при осигуряване на подкрепа за жителите на общините.

По време на изпълнение на проектите ще бъдат наети тринадесет нови служители, а в дейностите по обучение и супервизия ще бъдат включени общо 71 длъжностни лица, които участват в изпълнение на своите  правомощия по ЗСУ, ЗХУ и ЗЛП.

Някои от дейностите ще продължат до април 2024-та, а други - до март 2025-та година.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.