ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В ИНФОРМАЦИОННА СРЕЩА ПО ПРОЕКТ ПО ОП „ОКОЛНА СРЕДА“

Областният информационен център-Варна се включи в среща, по време на която бе даден старт на проекта „Подобряване на природозащитното състояние на степно природно  местообитание 62СО в защитена зона BG0000573 “Комплекс Калиакра“ чрез закупуване на  земи“. Той се финансира от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Общият му бюджет е 13 430 000 лв. Бенефициент е Регионалната инспекция по околната среда и водите-Варна.

Проектът включва съвкупност от дейности, свързани със закупуване на имоти с разпространено местообитание 62C0 „Понто-сарматски степи“ в защитена зона „Комплекс Калиакра“. Предстои уведомяване на заинтересованите страни - общините и населението в целевата територия, и обявяване на процедура за закупуване на земите. Постъпилите заявления ще бъдат разгледани и класирани от създадена за целта комисия. Ще се вземат предвид резултатите от извършена независима пазарна оценка на съответните имоти, ще бъде проверено на терен наличието и състоянието на понто-сарматски степи в тях. Целта е да се установи, че местообитанието не е разорано, опожарено и няма други видими нарушения. Като последващ етап ще бъдат подготвени всички необходими документи за придобиване на парцелите.

Понто-сарматските степи са тревисти растителни видове, характерни за Добруджа. Те са строго защитени поради високата степен на застрашеност и уязвимост. Земите, в които има наличие на този вид растителност, са около 16 хил. декара. Гражданите, които притежават имоти с такова местообитание, няма да бъдат задължавани да ги продадат, но в случай че не пожелаят, поемат ангажимента да ги опазват. Парцелите, които бъдат закупени по проекта, ще станат публична държавна собственост и ще бъдат обявени за защитени територии.

Проектът е стартирал на 7.02.2023 г. и ще продължи до 31.05.2024 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна