ПО ПРОЕКТ ВАРНЕНСКИ УЧЕНИЦИ ПОСЕТИХА ПОЛША

В края на март ученици и учители от СУ „Гео Милев“ във Варна взеха участие в международна среща по програма „Еразъм+“ в гр. Лодз, Полша. Заедно със свои връстници от Естония, Италия, Унгария и Полша те работиха по проекта  „Steam the music“.

В програмата домакините са включили творческа работилница за изработване на музикални  инструменти от отпадъчни материали, ИКТ задачи, интердисциплинарен урок по математика и музика. Учениците са имали възможност да се запознаят със сцената, залата, гримьорните, гардероба и музикалните инструменти в Lodz Philharmonic Theatre и да участват в уъркшоп с кахон, подготвен от професионален музикант. Организирано е посещение на Музикалната академия в града, където младежите са се включили в три различни дейности, свързани със записване на музика, виртуална реалност и запознаване с историята, устройството и звученето на пианото.

По време на престоя си участниците в проекта са се срещнали и със соколар, който се грижи за няколко птици. Той е разказал за звуците, които птиците издават, и за уменията им да се ориентират. Как да превърнат гласа си в инструмент учениците са научили по време на уъркшоп за  бийтбоксинг. По време на творческа  работилница  в Театър Powszechny  децата са изпълнявали различни творчески задачи под ръководството на професионален актьор. Те са имали и възможността да посетят Музея на кинематографията, който се помещава в двореца на Чарлз Халер в града. Той разполага с  архивна филмова техника, документи, свързани с киното, материални обекти, участващи в създаването на художествени, документални, образователни, анимационни и др. филми. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна