В Кубрат се проведе пресконференция по социален европроект

Местната управа проведе пресконференция по проект „Грижа в дома в Община Кубрат”, финансиран от Програма „Развитие на човешките ресурси” (ПРЧР) 2021-2027 г.

В събитието участваха кметът Алкин Неби, председателят на Общинския съвет Хюсеин Юмеров, представители на социални институции и служители на администрацията.

Проектът и неговите цели представи директорът на общинското предприятие „Социални услуги” в града Ахмед Камбер. Той съобщи, че общата стойност на проекта е в размер на 620 295 лева, от които 527 250 лева са от ПРЧР и 93 044 лева - национално съфинансиране.

Стана ясно, че с проектните дейности ще бъдат разширени възможностите за предоставяне на социални и интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда. Те ще се изпълняват и по време на евентуални пандемични ситуации, като по този начин ще се удовлетворят обществения интерес и потребностите на хората.

Целта е да се достигне до най-уязвимите групи от населението в общината, които ще получават подкрепа в зависимост от техните индивидуални нужди чрез предоставяне на богат спектър от услуги в домашна среда.

Потребителите ще са над 218 – предимно възрастни и хора с увреждания. На тях ще бъдат доставяни храни и хранителни продукти, закупувани с техни средства лекарства, и ще бъдат плащани битови сметки. Ще бъде възможно да заявяват и неотложни административни услуги.

За осъществяване на почасовите интегрирани здравно-социални услуги в домашна среда е назначен мобилен екип, състоящ се от 58 домашни помощници, пет медицински служители и четирима координатори.

Директорът на общинското предприятие допълни, че Общинският съвет е приел Решение потребителите на услугите да не заплащат такси.

Продължителността на проектните дейности е 14 месеца.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.