По проект разградски ученици обогатиха знанията си за природните науки в Сърбия

В периода 24 - 28 април т.г. под ръководството на Айтен Кязимова и Илина Иванова учениците от пети до седми клас - Тея Иванова и Василена Маринова от Природоматематическата гимназия „Акад. Никола Обрешков”, Теодора Гецова, Ивияна Стойчева и Тансел Фикрет от ОУ „Никола Икономов”, Мелда Хюсеинова от ОУ „Никола Вапцаров”, Теодор Росенов от ОУ „Иван С. Тургенев” и Каан Ахмед от ОУ „Хр. Ботев”, заедно с деца от Сърбия и Турция подобриха знанията си в областта на природните науки.

Това стана в рамките на проект „STEAM-Powered еducation” на Програма „Еразъм +” на ЕС.

Домакин на последната мобилност „Science in nature” по проекта бе училището „Branko Radicevic” от сръбския град Буяновац.

Проектът се реализира от образователната организация „Къщичката на чудесата” – „Каанланд” ООД и Езиков център „Свят” в Разград, които са водеща  организация по проекта, а партньори са училищата „Pamukoren Ortaokulu” от Турция и учебното заведение от сръбския град.

По време на визитата участниците от трите държави на възраст от 11 до 14 години проведоха опити за определяне на температурата на вода по външен показател и вакуум ефект на водата, както и с материали проводници, полупроводници и изолатори.

Интерес предизвика работилницата за направа на Oobleck течност, по време на която децата, забавлявайки се разгадаха тайната на получаването ѝ и дадоха примери за нейната употреба в ежедневието, както и рисуването на Пикасо лица чрез различни геометрични фигури.

Като екологични практики в двора на сръбското училище участниците засадиха цветя, които да напомнят за доброто сътрудничество между партньорите и преживяванията на учители и ученици по време на изпълнението на проекта.

Едноседмичната мобилност включваше и богата културна програма с посещения на исторически забележителности в градовете Белград и Ниш.

За отчитане и разпространение на резултатите от настоящия проект, водещата организация планира организиране на второ мултипликаторно събитие в края на месец юни в град Разград.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.