МИГ „ВЪЗХОД“ ОБЯВИ ПРИЕМ ПО МЯРКА 4.2 ОТ ПРСР

Местна инициативна група „Възход - Ветрино, Вълчи дол, Провадия“ обяви прием на проектни предложения по Мярка 4.2. „Инвестиции в преработка/маркетинг на селскостопански продукти“. Тя се финансира от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г. Общият й бюджет е 128 475, 94 лева.

Основната цел на процедурата е повишаване дела на предприятията от хранително-вкусовата промишленост в икономиката и създаване на нови работни места чрез по-добро използване на факторите за производство, въвеждане на нови продукти, процеси и технологии, подобряване на качеството и безопасността на храните и опазване на околната среда.

Допустими кандидати са земеделски стопани, признати групи или организации на производители или такива, одобрени за финансова помощ по мярка 9 „Учредяване на групи и организации на производители” от ПРСР 2014-2020 г., както и еднолични търговци и юридически лица на територията на местната инициативна група.

По процедурата ще бъдат финансирани дейности, водещи до подобряване работата на предприятието чрез инвестиции в процеси и технологии за производство на продукти; инвестиции, свързани с изграждане, придобиване и модернизиране на сгради и други недвижими активи, необходими за производството и маркетинга; инсталиране на нови машини и оборудване за подобряване на производствения процес и маркетинга; инвестиции в активи за съхранение, преработка, пакетиране, охлаждане, замразяване и сушене с цел запазване качеството на продукцията и суровината; инвестиции в специализирани транспортни средства за превоз на суровини или готова продукция; внедряване на системи за управление на качеството и др.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за един проект е 11 734, 80 лева, а максималният – 128 475,94 лева.

Интензитетът на финансовата помощ е 50 на сто от общия размер на допустимите разходи за проекти, представени от микро-, малки или средни предприятия, а за проекти на големи предприятия финансирането е 40 на сто от общия размер на допустимите разходи.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 19.06.2023 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg; адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна