В село Хърсово ще създадат нова животновъдна ферма с евросредства

„Агростремеж” ООД изпълнява проект „Изграждане на животновъдна ферма в землището на село Хърсово” по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г.

Обща стойност на инвестицията е 1 946 857.22 лева, от които 973 428.60 лева са безвъзмездна финансова помощ, а останалата част - собствено участие на бенефициента.

Основната дейност на дружеството е земеделско производство, в частност производство на зърнено житни и технически култури. С новия проект ще се разшири обхвата на извършваната дейност и ще се включи животновъдство. Предстои отглеждането на крави млечно направление и тяхното поголовие в собствен селскостопански двор.

Проектните дейности са насочени към изграждане и оборудване на животновъдна сграда за отглеждане на 280 дойни крави. Ще се закупи автоматизирана система за доене тип Паралел 2х16 с бърз фронтален изход с автоматизация за отнемане на доилните апарати, система за електронно измерване на млякото с функция за отчитане на кръв и електропроводимост, система за управление и наблюдение на стадото към доилната зала, електрически подкарвач за крави, чакалня към доилната зала, охладителен танк за съхранение на мляко и ремаркета за разхвърляне на тор от стопанството.

Очаква се проектните дейности да приключат до средата на 2025 година.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.