ПО ПРОЕКТ САНИРАТ ОСЕМ МНОГОФАМИЛНИ ЖИЛИЩНИ СГРАДИ ВЪВ ВАРНА

С церемония по първа копка бе даден старт на санирането на шест многофамилни сгради във варненския район „Аспарухово“ и две в „Одесос“. Строително-монтажните дейности ще бъдат изпълнени по проекта „Енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради в гр. Варна“. Финансирането в размер на 1 332 369, 67 лв. е осигурено от ОП „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Бенефициент е Община Варна.

С помощта на европейските средства ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност в осемте многофамилни жилищни сгради в морската столица, за да се достигане най-малко клас на енергопотребление „С“. Ремонтните дейности включват обекти на ул. „Граф Игнатиев“ №6, ул. „Белгород“ №6, №12, №14 и №8-8а, ул. „Цар Самуил“ №10, ул. „Ростов“ №12-12а и №7. Проектът предвижда въвеждане на всички енергоспестяващи мерки, които са предписани като задължителни за всяка сграда в обследването за енергийна ефективност. Ще бъдат изпълнени дейности по конструктивно възстановяване и усилване съгласно Техническия паспорт на зданията, както и мерки, свързани с подобряване на достъпа на лица с увреждания. Сред очакваните резултати от изпълнение на проекта са подобряване на архитектурния облик на съответните жилищни райони, постигане на по-висока енергийна ефективност и намаляване на крайното потребление на електроенергия, което косвено ще допринесе за редуциране на емисиите на парникови газове в атмосферата.

Проектът е стартирал на 28.09.2020 г. и ще продължи до 28.06.2023 г.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна