ЗАПОЧНА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ЗАРЯДНИ СТАНЦИИ ЗА НОВИТЕ ВАРНЕНСКИ ЕЛЕКТРОБУСИ

Започнаха строително-монтажните работи по изграждане на зарядните станции за новите електроавтобуси във Варна, които бяха закупени по проекта „Екологично чист транспорт за Варна“. Той е финансиран по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Общата му стойност е 84 850 958, 84 лв. Бенефициент е Община Варна, а партньор - „Градски транспорт“ ЕАД.

Екологичните автобуси са общо 60. 40 от тях са тип „соло“, а останалите - тип „съчленен“. Предвидено е в депото на „Градски транспорт“ да бъдат монтирани 60 станции за бавно зареждане, а на обръщачите на „Почивка“ и „Вл. Варненчик“ - 2 станции за бързо зареждане. Батериите на автобусите издържат около 300 километра. И двата вида возила са снабдени с климатици и допълнително отопление, както и с рампа за колички за деца и за трудно подвижни хора. Капацитетът на по-големите автобуси е 110 пътници, а по-малките побират до 60 души. Проектът включва още доставка, монтаж и интегриране на системи, свързани с управлението, отчитането, позиционирането на новите превозни средства, преброяването и таксуването на пътниците. Във всяко превозно средство ще бъде внедрена система за пътна безопасност, която в реално време ще дава информация на шофьорите за потенциални рискове.

Изпълнението на проекта ще допринесе и за намаляване наднормените нива на фини прахови частици и азотни оксиди във Варна и подобряване качеството на атмосферния въздух.

Той е стартирал на 9.11.2019 г. и ще продължи до 9.11.2023 г. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна