МИГ Завет - Кубрат проведе информационна конференция

В изпълнение на проект „Подготовка и разработване на Стратегия за водено от общностите местно развитие на територията на МИГ Завет-Кубрат”, в рамките на подмярка 19.1 „Помощ за подготвителни дейности” от Програмата за развитие на селските райони 2014-2020 г., Местната инициативна група (МИГ) Завет-Кубрат проведе  еднодневна среща и информационна конференция. Събитието бе насочено към представители на местната общност и се състоя в Ритуалната зала на читалището в град Кубрат.

Участваха кметът на община Кубрат Алкин Неби, неговите заместници - Мирослав Йорданов и Женифер Пойраз, кметове на кметства, служители от общинската управа, представители на местната общност и на заинтересованите страни.

Темата на конференцията бе „Подготовка и разработване на стратегия за Водено от общностите местно развитие на територията на МИГ Завет-Кубрат”. 

Изпълнителният директор на МИГ Галя Драганова и координаторът на проекта Ахмед Камбер представиха целите на проекта, който е с бюджет 46 675 лева и е с продължителност 6 месеца.

Основна цел е създаването на стратегия за Водено от общностите местно развитие (ВОМР) на територията на МИГ Завет-Кубрат за програмен период 2023 – 2027, с цел подобряване качеството на живот за хората и на средата за бизнес.

Специфичните цели са:

  • постигане висока степен на информираност на местното население относно възможността за финансиране на стратегията за ВОМР от повече от един фонд
  • повишаване капацитета на местната общност посредством придобиване на нови знания и умения
  • насърчаване, активизиране и мотивиране на местните жителие и включването им  в разработването и бъдещото прилагане на стратегията за ВОМР
  • изготвяне на анализ на социално-икономическите характеристики на територията на МИГ Завет-Кубрат, който да установи нуждите и потенциала за развитие на двете общини
  • проучване степента на информираност, интерес и нагласи на жителите от територията на МИГ и идентифициране на заинтересованите страни за подготовка на стратегия за ВОМР през програмен период 2023 - 2027 г.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.