ПО ПРОЕКТ ЧУЖДЕСТРАННИ УЧЕНИЦИ ПОСЕТИХА ВАРНЕНСКО УЧИЛИЩЕ

Деветнадесет ученици и девет учители от Италия, Естония, Полша и Унгария бяха на образователен обмен в Средно училище „Гео Милев“ във Варна. Учениците  на възраст между 12 и 15 години са участници в проекта „STEAM the Music“ по програма „Еразъм+“. Неговите цели са свързани с подобряване на основните умения с фокус върху STEAM (S-Science, T-Technology, E-Engineering, A-Art, M-Mathematics), повишаване на мотивацията за използване на ИКТ при учене и преподаване, подобряване на езиковите умения и способността на учениците да си сътрудничат на английски език, усъвършенстване на комуникативните умения и работа в екип, увеличаване  на разнообразието от извънкласни дейности в училищата.

По време на визитата си гостите са били участници в интердисциплинарен урок „Шум, звук, тон“, който им е показал по интересен и практически начин връзката на музиката с физиката и математиката. Учениците са работили с трима учители, а целта е била сами да стигнат до конкретни резултати и да направят своите изводи. Основата на STEAM обучението е да се преподават учебните дисциплини не като отделни  предмети, а да се интегрират в обучение, базирано на реално приложение и опит. Всеки представен урок е подкрепен от практически занимания. След урока учениците са използвали наученото и сами са създали музикални инструменти от картон. Разделени в смесени екипи и с помощта на техните връстници от СУ “Гео Милев“, децата от чужбина са опознали Варна. По предварително определен маршрут те са търсили и научавали факти за забележителностите на града. Образователната разходка е завършила с посещение на Археологическия музей.

В програмата са били включени още творческа работилница “Български народни танци“, презентация за традиционните български инструменти, интердисциплинарен урок „Песента на морските  обитатели“, посещение на Делфинариума, ИКТ занимания, театрална работилница с музика и английски и др. 


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна