Близо 250 малки художници от Разград нарисуваха „своята“ Европа в конкурс

Малки жители на Лудогорието се включиха в организирания от Областния информационен център (ОИЦ) и Община Разград конкурс за рисунка на асфалт на тема „Децата на Разград рисуват Европа”. Проявата е част от проведената на 9 май инициатива „Дни на Европа в Разград”, която показва приноса на европейските средства за развитието на Лудогорието. Кампанията включваше също традиционната колоездачна обиколка на обновени с европейски средства обекти, концерт на група „СкандаУ” и конкурс за рисунка на асфалт, който беше отложен заради дъждовното време.

В конкурса взеха участие деца от Центъра за ученическо техническо и научно творчество, Центъра за работа с деца, Центъра за настаняване от семеен тип за деца без увреждания, Студио „Вдъхновение”, Центъра за извънучилищна подготовка „Резонанс” и извънкласни форми за рисуване към учебните заведения, както и записали се индивидуално.

Надпреварата се състоя пред Художествената галерия „Проф. Илия Петров” в навечерието на Международния ден на детето – 1 юни. С пожелания към малчуганите за техния празник, конкурса откри заместник-кмета на Разград Добрин Добрев и ръководител на проекта по който функционира ОИЦ – Разград.

Според регламента участниците бяха разделени в три възрастови групи – до 7 години, 1 – 4 клас и 5 – 8 клас, и разполагаха с 30 минути да нарисуват творбите си. Преди да започнат работа малките художници получиха цветни тебешири и фланелка или шапка с логото на организаторите от ОИЦ.

Младите творци изразиха своите виждания за Европа и мястото на България в нея, като нарисуваха сърца, небе, дъга, балони, знаменца на България и Европейския съюз. Работите им оцени жури в състав: служителите от местната управа Есин Юсеинова, Теодора Ненкова, Ралица Николова и Кольо Колев, както и експертът в Областния информационен център Емил Чанков.

Във всяка от възрастовите групи бяха излъчени по петима призьори за първа, втора и трета награда, както и две поощрителни награди. Наградите – пособия за рисуване връчи заместник-кметът Добрин Добрев.

Отличените в отделните възрастови групи са:

До 7 години

I награда – Дарена; II награда – Еляй; III награда – Михаела; Поощрителни награди – Елизабет и Габриел

1 – 4 клас

I награда – Кристияна; II награда – Стефани; III награда – Тея; Поощрителни награди – Трифон и Деница

5 – 8 клас

I награда – Алекса; II награда – Василена; III награда – Неслихан; Поощрителни награди – Доротея и Алейна

Най-малкият участник в конкурса бе 2-годишният Габриел, който спечели поощрителна награда.

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.