С водосвет откриха обновената по европроект Музикална школа в Разград

Обновената сграда на Музикална школа „Илия Бърнев” към Народно читалище „Развитие 1869” в областния град беше открита официално.

Ремонтът в нея се извърши по проект „Енергийна ефективност и реконструкция на сгради в сферата на културата и изкуството в община Разград” в рамките на Инвестиционната програма за устойчиво и интегрирано градско развитие на Община Разград 2020. Финансирането е осигурено от процедура „Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020 – Разград по Приоритетна ос 1 „Устойчиво и интегрирано градско развитие” на Оперативна програма „Региони в растеж” 2014-2020 г.

Основната цел на проекта е повишаване енергийната ефективност и модернизация на културната инфраструктура в общината в подкрепа развитието на местната общност, основано на знание, творчество и съвместен културен живот.

Проектните дейности предвиждаха ремонт в три сгради от културната инфраструктура на града – Етнографския музей, Музикалната школа и Регионалната библиотека „Проф. Боян Пенев”, като ремонтите в обектите са вече към края си.

Проектът е на обща стойност 825 295,62 лева, от които 572 079,56 лева са безвъзмездна финансова помощ, 193 216,06 лева са от финансов инструмент, а собственият принос на бенефициента – Община Разград, е в размер на 60 000 лева.

В Музикалната школа са извършени следните дейности: топлинно изолиране на външните стени, подменена е дограмата, топлоизолиран е покрива, цялостно боядисани са стените и таваните, подменени са фаянс, мивка и тоалетно казанче в санитарното помещение, направена е хидроизолация на сутеренния етаж, положена е нова тротоарна настилка около сградата, монтиран е платформен лифт за хора с увреждания, доставено е ново оборудване за дейността на школата.

„Това е дългоочакван момент, минахме през много перипетии докато сградата бъде ремонтирана, обновена, уютна и топла, за да посреща децата на Разград, дошли да развиват талантите си в областта на музикалното изкуство”, изрази задоволство от свършената работа заместник-кметът Добрин Добрев. На преподавателите в Музикалната школа той пожела да са здрави и все така ревностно, пламенно и самоотвержено да възпитават прекрасните деца на Разград, а на подрастващите – да запълнят витрините на Школата само с отличия за първи места, да изживеят прекрасно лято, а „наесен с песен в Музикалната школа”.

 

Областен информационен център - Разград е част от мрежата от 27 Областни информационни центъра за популяризиране на Европейските структурни и инвестиционни фондове (ЕСИФ) и Европейските фондове при споделено управление (ЕФСУ) в България.