ОИЦ-ВАРНА ПРЕДСТАВИ ДЕЙНОСТТА СИ И УСПЕШНИ ПРОЕКТИ ПРЕД ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЕЖДУНАРОДНИ ОРГАНИЗАЦИИ

Областният информационен център-Варна представи своята дейност и успешно реализирани проекти на територията на областта пред представители на международни организации. Те бяха на посещение у нас по проекта „Насърчаване на пълното включване на Целите за устойчиво развитие в обучението по предприемачество в социалната икономика на ниво професионално образование и обучение“ - ETSE-Goals, финансиран от Програма „Еразъм+“.

Консорциумът по проекта включва организации от четири европейски държави. Координатор е Андалуската асоциация на центровете за обучение по социална икономика от гр. Севиля, Испания, а партньори са Фондация „Андалуско училище за социална икономика“ от  гр.  Осуна, Испания, Агенцията за икономическо развитие – Варна, „Пистес Солидарес“, гр. По, Южна Франция и Фондация за междурегионално сътрудничество, съвместно създаване, колективност и конституиране на нашето общо бъдеще, гр. Козани, Гърция. Основната цел на ETSE-Goals е насърчаване на иновативен подход за устойчиво развитие на предприемачеството в социалната икономика, което се предлага на ниво професионално образование и обучение.

В срещата, домакин на която бе Агенцията за икономическо развитие – Варна, се включиха представители на партньорите по проекта от Испания, Франция и Гърция. По време на събитието бяха представени дейностите и услугите, които предоставя Областен информационен център-Варна. От своето създаване до момента той е обслужил 191 700 граждани, фирми и институции и е организирал над 460 събития. Публикациите за периода в местни и национални медии и в портала Eufunds.bg са повече от 9467. Близо 4000 са последователите на ОИЦ-Варна в социалните мрежи Фейсбук и Линкедин. Чужденците научиха какво представлява Информационната система за управление и наблюдение на средствата от ЕС в България – ИСУН 2020, кои са основните й модули и какви са техните функции. Бе показана и интерактивната книга на ОИЦ-Варна, която съдържа информация и снимки за осъществени проекти с европейско финансиране.

Присъстващите бяха запознати и с успешни проекти с образователна насоченост, реализирани на територията на Област Варна. Гостите научиха как с помощта на европейско финансиране се осъществява превенция на отпадането от системата на образование и как се създават условия за социална реализация и интеграция на ученици от етническите малцинства.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна