ОИЦ-ВАРНА СЕ ВКЛЮЧИ В СЕМИНАР, ОРГАНИЗИРАН ОТ ПРЕДСТАВИТЕЛСТВОТО НА ЕК В БЪЛГАРИЯ

Областният информационен център-Варна се включи в семинар в Бургас, организиран от Представителството на Европейската комисия в България. Традиционна цел на регионалните семинари на Представителството е да запознаят присъстващите с актуални теми от дневния ред на Европейския съюз, които пряко засягат българските граждани.

Събитието бе открито от Цветан Кюланов - изпълняващ длъжността ръководител на Представителството на ЕК в България. Механизмът за възстановяване и устойчивост, енергийните решения във връзка с плана REPowerEU, преходът към въглеродно неутрална енергетика, пътят на България към еврозоната и борбата с дезинформацията бяха сред темите на обсъждане с експерти на Европейската комисия от Представителството в София и гост-лектори.

Особен интерес сред присъстващите на семинара предизвика темата за влизането на страната ни в еврозоната и приемането на еврото. Бяха представени ползите и евентуалните рискове, както и критериите за конвергенция – ценова стабилност, стабилни публични финанси и валутни курсове, дългосрочни лихвени проценти, правно сближаване. Бяха посочени и задачите, които предстои да бъдат изпълнени, когато България влезе в еврозоната – двойно обявяване на цените, паралелно обращение на лев и евро, превалутиране на левовите средства по сметки и кредити, механизъм „Закон за приемане на еврото“ и др. От Института за пазарна икономика изнесоха и данни, според които инфлацията в държави, приети в еврозоната, е стабилна величина, а повишението на цените е дори по-малко в сравнение със същия период в България например.

За да бъдат преборени митовете и страховете на българските граждани, свързани с еврозоната и приемането на еврото, Европейската комисия разработва информационна кампания, чиито старт ще бъде даден през идните месеци.


Областен Информационен Център – Варна: тел.: 052/ 820 911, 052/ 820 955, e-mail: oic.varna@eufunds.bg;  адрес: пл. „Св.Св. Кирил и Методий“ 2 /Козирката/; web: www.eufunds.bg, www.varna.bg; група във FB: Областен информационен център - Варна